music

Home |my choice | dark wave | punk | αστα να πανε

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ματαιοδοξία:το τίμημα που πληρώνουν οι Ελληνες







                   Ματαιοδοξία ο ισχυρότερος  αντίποδας της συνείδησης.



Πριν από  μερικά χρόνια,  οι Έλληνες ζούσαν σε μια κοινωνία με εντελώς διαφορετική δομή από τη σημερινή. Η οικογένεια η συντροφικότητα η αλληλεγγύη η γειτονιά η παρέα και άλλες τέτοιες χαμένες πια, πού δομούσαν την κοινωνία τότε.
      Ώσπου πριν από τριάντα περίπου χρόνια άρχισαν να αλλάζουν τα πάντα. Η δύση μέσω Ελλήνων πολιτικών και μη, προερχόμενοι από αυτήν, με σκοτεινούς και απώτερους σκοπούς φύτεψαν στο χώμα της χώρας έννοιες παρακμιακές για μια ορθή κοινωνία  πού βασίζονταν στην δύναμη την εξουσία την απληστία την κατανάλωση οτιδήποτε άχρηστου προϊόντος και το χειρότερο την ανάδειξη του εγωκεντρισμού ως τρόπου ζωής που ρίζωσαν βαθειά στα κόκαλα όλων των Ελλήνων.- παράξενο το πόσο εύκολα έγινε-
 
  Έτσι με την επιδίωξη της προσωπικής αναγνώρισης δημιουργήθηκε τεράστια ένταση στον ψυχισμό και το ρυθμό της ζωής πού τους έκανε να συλλάβουν σαφέστερα το σκοπό της δύναμης και της υπεροχής χρησιμοποιώντας τον για τον προσωπικό θρίαμβο. Με αποτέλεσμα να γίνουν υποκειμενικοί και να χάσουν τη συνάφεια με τη ζωή ψάχνοντας το όνειρο που τους οδήγησε στην ματαιοδοξία.

   Η εκτίμηση των άλλων πέρασε σε δεύτερη μοίρα η την έστρεψαν προς δικό τους και μόνο όφελος, προχωρώντας χωρίς την κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων .
Ο ματαιόδοξος συνήθως επιδιώκει να ξεφορτωθεί τις ευθύνες οποιασδήποτε αποτυχίας.. Εδώ θα συναντήσουμε όλους εκείνους που πάντα παραπονιούνται για τις δυσκολίες της ζωής και οι οποίοι ισχυρίζονται πάντα ότι κάτι τους φταίει. Όπως ισχυρίζονται ότι, αν δεν ήταν η διαπαιδαγώγησή τους τόσο κακή και αν δεν είχαν εμφανιστεί στη ζωή τους τόσα κακά, τότε θα βρίσκονταν στην πρώτη θέση.
Ο ματαιόδοξος συνήθως επιδιώκει να ξεφορτωθεί τις ευθύνες οποιασδήποτε αποτυχίας.
  Εναντιώνονται σε όσους έχουν διαφορετική  άποψη όχι επειδή έχουν ορθότερη άποψη (αν έχουν και άποψη) αλλά επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι δίκιο      
  
   
Οι γυναίκες γνώρισαν την καριέρα και εγκατέλειψαν κάθε έννοια δημιουργίας οικογένειας η τουλάχιστο σωστής οικογένειας. Καριέρα με οποιοδήποτε τίμημα εκθέτοντας αβίαστα και χωρίς φραγμούς ακόμη και τη γυναικία τους φύση. Στο βωμό της ομορφιάς της αυταρέσκειας και της αποδοχής η χυδαιότητα και η ξετσιπωσιά αγγίζει τον παραλογισμό. Ένας αγώνας  δρόμου για το ποια θα επιδείξει περισσότερη σάρκα για να καθιερωθεί στην τηλεόραση τα περιοδικά στο τραγούδι λες και η ωδή βγαίνει από τα σκέλια. Ευτραφείς κυρίες με μίνι και κολάν ματαιόδοξα πανέμορφες, ωραίες και μη με jeep Cherokee κι ας μην μπορούν να το παρκάρουν ούτε σε γήπεδο.
  
   Οι πολιτικοί το μεγαλύτερο παράδειγμα ματαιοδοξίας, η δημαγωγία  στο αποκορύφωμα της, αγώνας για υπέρμετρο πλουτισμό και επιλεκτικής αποδοχής.
Κύρια ασχολία τους να επισημαίνουν τη σαπίλα των άλλων πολιτικών.
     Οι τραπεζίτες στην ίδια βαθμίδα με τους πολιτικούς σε υποκρισία  αναίδεια και συνευθύνη  ρίχνουν
το βάρος των ευθυνών στο κράτος και τους εργαζόμενους ζώντας οι ίδιοι σαν κροισοι.
     Οι δικαστικοί στα ίδια αχνάρια, ξεκομμένοι  από την υπόλοιπη κοινωνία  παίζουν με τις υπολείψεις των ανθρώπων αγνοώντας τους περιφερόμενοι σε κότερα αγκαλιά με τους πολιτικούς απολαμβάνοντας την χλιδή τους ατενίζοντας από μακριά την κοινωνία που αδικούν και εξαθλιώνουν.
    Δημοσιογράφοι που εγκατέλειψαν τους δρόμους και ανακάλυψαν τα γήπεδα τένις και γκολφ ασκώντας την ποιο εμετική χειραγώγηση των αδυνάτων πείθοντας τους ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη μιζέρια της ζωής τους.
    Εργοδότες μεγάλοι και μικροί ζουν με αυτοσκοπό την εκμετάλλευση όλων αυτών που με τον ιδρώτα τους, τους έκαναν ανθρώπους ανακοινώνοντας τους από τα σκυλάδικα η από την Αράχοβα ότι ίσα ίσα βγάζουν τα έξοδά τους, Απομυζούν χρόνια το κράτος χωρίς καμία συμβολή σε αυτό η την κοινωνία ζώντας ματαιόδοξα σε βίλες-φυλακές με δεκάδες φύλακες να προστατεύουν τη ματαιοδοξία τους.
     Καθηγητές και παιδαγωγοί και διανοούμενοι αρέσκονται σε βαριά γραφεία με ντεκόρ πλήθος βιβλίων δηλώνοντας μια απατηλή ανωτερότητα του πνεύματος τους χάνοντας  τη συνάφεια της ιδιότητας τους ως πνευματικοί άνθρωποι με την ύλη.
    Γιατροί ορκισμένοι να υπηρετούν το σημαντικότερο λειτούργημα που έχει να κάνει με τον πόνο των ανθρώπων ορίζουν το νήμα της ζωής και του θανάτου του καθενός ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το φακελάκι βασίζοντας τη ματαιοδοξία της υπεροχής τους στην ανάγκη του κάθε πονεμένου.
    Και πλήθος άλλων τέτοιων ``ανώτερων`` κοινωνικών ομάδων στον ίδιο δρόμο του πλουτισμού της προσωπικής και κοινωνικής αναρρίχησης εκλιπαρώντας την επιβράβευση των ``κατώτερων`` παρουσιάζοντας και ομορφαίνοντας την αλαζονεία και   τη ματαιοδοξία τους σε φιλοπονία η φιλοδοξία που με τόση υπερηφάνεια ομολογούν ότι έχουν.

   Και καλά όλοι αυτοί, εσύ φτωχέ μικροαστέ Έλληνα; Εσύ καθημερινέ πολίτη; Εσύ απλέ άνθρωπε; Είσαι κι εσύ ματαιόδοξος; Ναι είσαι και είσαι χειρότερος.
Γιατί δεν κάνεις τίποτα για την κατάντια σου, θεωρείς ότι έκανες ότι μπόρεσες, ότι είσαι αδύναμος και παρουσιάζεις τον εαυτό σου σα μίζερο ανθρωπάκι που όλοι οι υπόλοιποι έπεσαν να τον κατασπαράξουν. Περιμένεις με υπομονή κάποιους από κάπου μακριά να ασχοληθούν με σένα και να σε σώσουν. Θεωρείς υπαίτιους για τα δεινά σου τους πολιτικούς τους πλούσιους του Πακιστανούς τους μαύρους τους αριστερούς όλους τους άλλους εκτός από σένα. Σου παρουσιάστηκε πολλές φορές η ευκαιρία με το εργαλείο και τη δύναμη της δημοκρατίας να αλλάξεις και να διορθώσεις τα πράγματα αλλά ως χειρότερος  ματαιόδοξος νόμισες ότι εσύ θα την γλύτωνες ότι μπορεί εσένα να μη σε άγγιζε η κατάντια αδιαφόρησες για τους συνανθρώπους σου για τη χώρα σου και στην ουσία η ματαιοδοξία σου δε σε άφησε να δεις ότι αδιαφόρησες για τον ίδιο σου τον εαυτό και τα ίδια σου τα παιδιά.
   
Δεν είδες τίποτα επειδή : Όποιος δεν βλέπει την ματαιοδοξία του κόσμου, είναι πολύ ματαιόδοξος ο ίδιος

Γι’ αυτό λοιπόν Έλληνα εσύ φταις πού για να ικανοποιήσεις τη ματαιοδοξία σου ``ξέχασες``  επίτηδες την γνώση των αρχαίων προγόνων σου – πού φώτισε όλο τον κόσμο εκτός από σένα –και υιοθέτησες  τις ταγές των βαρβάρων για εξουσία, δύναμη και ακόρεστη απληστία σε βάρος όσων συνυπάρχουν γύρο σου.
    Και είσαι πολύ επικίνδυνος Έλληνα, γιατί είσαι τόσο ματαιόδοξος πού δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ματαιόδοξος.
    Και το χειρότερο από όλα ``ομόρφυνες`` τη ``ματαιοδοξία`` σε ``φιλοδοξία`` μετατρέποντας, την κακία σε αρετή, σβήνοντας και τις τελευταίες τύψεις πού είχες μέσα σου.
    Ακόμη και τώρα ,την ύστατη ώρα που βγαίνει η τελευταία σου ανάσα ψάχνεις να  βρεις  χίμαιρες να φορτώσεις τα δεινά πού εσύ προκάλεσες, μην ψάχνεις αλλού…στον καθρέφτη κοίτα.
   Επέτρεψες στη ματαιοδοξία να καταβάλει την ύπαρξη σου
                          …Εσύ φταις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου